Datarecovery av smartphones

"Tristar", U2, A1610A1, iPhone 5S

Datarecovery eller dataräddning är något vi är väldigt bra på och älskar att få utföra. Det är inte ovanligt är att vi får ta emot telefoner som av alla möjliga orsaker inte längre startar upp men där man fortfarande har viktig information man önskar få tag i.

Redan när vi började 2012 hade vi stort fokus på avancerad informationsåterskapning och har sedan dess hjälpt åtskilliga företag och privatpersoner få tillbaka sin data och sina minnen.

Det som skiljer ett ärende med minnesräddning mot ett vanligt reparationsärende är dels att man i förväg aldrig vet vad som är fel och man använder en något annorlunda approach mot vid ett vanligt reparationsärende. Vid informationsräddning är det i regel enbart datan som är av intresse vilket gör att man ofta kan koppla bort de delar som inte behövs för att kommunicera med telefonen och isolera de komponenter som krävs för att få ur informationen. En positiv bieffekt är att man på så vis även håller kostnaden nere i och med att man inte behöver byta ut fler delar än absolut nödvändigt.

På moderna smartphones är ofta informationen krypterad vilket innebär att man utöver flashminnet även behöver få igång telefonens dataplattform (SoC) för att kunna kryptera upp och extrahera informationen. Allt annat på telefonen är i regel irrelevant.

Man blir ofta överraskad av i hur dåligt skick telefoner kan vara utan att det påverkar möjligheten att få tillbaka bilder, minnen eller viktig företagsinformation. Till och med i extrema fall som när till telefonen är bruten itu, kan man ibland genom att löda bort flashminnet och dataplattformen från logikkortet läsa ur datan genom speciella fixturer.

Vill ni veta mer om vad vi kan erbjuda när det gäller datarecovery eller önskar få tillbaka dina bilder, sms eller kontakter, tveka inte att höra av er direkt här på hemsidan eller på 033 – 340 30 30. Felsökning och analys är alltid kostnadsfri.