Audio codec, Apple iPhone 7

Uppdatering. På nyare iOS-versioner startar telefonen upp, men ljudet saknas vid samtal. I regel är knappen för högtalarsamtal gråmarkerad och går inte att klicka på. 

Ett problem vi ganska ofta stöter på med Apple iPhone 7 är att telefonen tidigare haft problem med ljudet och sedan slutat att starta upp. Detta är något som på iPhone 7 och 7 Plus nästan alltid är relaterat till en komponent kallad ”audio codec” (U3101, 338S00105). Denna komponent kan ses som telefonens ljudkort och ställer ofta till det mer än man kan tro.

Ett vanligt händelseförlopp många tycks känna igen är att ljudet börjat försvinna vid samtal och att telefonen börjat ta extremt lång tid på sig att starta upp. Ytterligare symptom kan vara att touchen börjat frysa eller att telefonen helt sonika inte startar upp alls utan enbart visar Apple-loggan. I det senare fallet testar man ofta att installera om telefonen vilket i regel går bra utan felkoder, men trots det så får man fortfarande bara Apple-loggan på skärmen.

I stort sett alltid när man fått dessa symptom kan man få igång telefonen genom byte av audio codec och/eller i vissa fall reparation av lodpunkterna (paddarna) under. Detta är en reparation som normalt sett går på två timmar och hos oss ligger på 1999:- inkl moms med ett års garanti. Man ska däremot inte missta detta för vanliga problem med mikrofon eller högtalare vilket är betydligt lindrigare och snabbare löst.

Misstänker du att du råkat ut för detta, slå oss gärna en signal på 033 – 340 30 30 eller skicka ett mail. Felsökning och analys är alltid kostnadsfri!

iPhone 7 Audio codec
iPhone 7, Audio codec
iPhone 7, Audio codec
iPhone 7, Audio codec