Rädda data från mobiltelefon eller surfplatta

Vi är experter på att återskapa data från skadade telefoner och surfplattor. Har du en telefon eller surfplatta som är död och inte längre startar upp finns det stor sannolikhet att vi kan få fram din data.

Vi är specialister inom dataräddning och har mer än tio års erfarenhet av att rädda information från telefoner och surfplattor. Sedan start har vi hjälpt åtskilliga företag, myndigheter och privatpersoner få tillbaka viktig data, bilder och minnen. Vi har alltid kostnadsfri analys och snabba ledtider.

Oavsett om telefonen plötsligt slutat starta, fastnat i en bootloop och bara visar äpplet (Apple-loggan) eller har kraschat helt har vi goda möjligheter att rädda din data. Detta gäller även om enheten blivit tappad i vatten, trillat ned från balkongen eller där man tidigare fått konstaterat att moderkortet är trasigt och man blivit rekommenderad att byta ut telefonen mot en utbytesenhet.

Vi hanterar både enklare problem så som när telefonen eller surfplattans mjukvara blivit skadad eller touchen på displayen lagt av, till betydligt mycket mer komplicerade fel på logikkorten. Även ett skadat logikkort (moderkort) som är helt dött går ofta att få igång igen, vanligtvis är det bara en eller ett par komponenter som lagt av och byter man ut dessa startar enheten upp igen. Vi utför dagligen reparationer av kretskort i telefoner och surfplattor och är väl erfarna när det kommer till mikrolödning.

Vid enklare skador och startproblem går det ofta på någon dag att få tillbaka din data (så som bilder, meddelanden, anteckningar, kontakter) och kostnaden är ofta under ett par tusen kronor.
Har du en extremt skadad telefon eller surfplatta? Kanske har telefonen brutits i två delar eller legat på sjöbotten i ett halvår? Vi har välbeprövade metoder även för dessa.
Vi är ett av få bolag med den spetskompetens som krävs för att regelbundet utföra datatransplantation eller board swap. Detta ger oss möjlighet att kunna rädda information från extremt skadade enheter, så länge de mest kritiska komponenterna är intakta.

Återskapning av data - iPhone
Rädda data från iPhone

Innan man gick över till krypterade lagringsminnen på telefoner och surfplattor kunde man enkelt löda av minnet och tömma det på information genom så kallad Chip-Off teknik. Detta innebar att man monterade av minneskretsen från moderkortet och placerade denna i en fixtur för urläsning. Med fixturen kopplad till datorn kunde man enkelt nå filsystemet med all data.

Från och med iPhone 4 (iOS4) och Android-enheter sålda med Android 6 eller senare kan man räkna med att minnet är krypterat. Detta innebär att tidigare Chip-Off metoder inte längre lämpar sig för dataräddning. Metoden man istället använder sig av är betydligt mycket mer komplicerad och det är den som kallas för datatransplantation.

Vid en datatransplantation använder man sig av ett donatorkort, det vill säga ett moderkort av samma modell som det där man önskar få fram datan ifrån. På donatorn plockar man bort flashminnet och de komponenter som krävs för att kunna kryptera av detta. Sedan gör man samma procedur för enheten med datan. Vanligtvis löder man av komponenterna, men man kan även använda sig av CNC-fräs för att ytterligare öka chanserna till en lyckad urläsning. När man har plockat bort de nödvändiga komponenterna flyttas dessa över till donatorkortet som sedan kan startas upp och tömmas på data.

Detta innebär att moderkortet kan vara extremt skadat eller till och med i flera delar, så länge som de kritiska komponenterna fortfarande är hela. De komponenter som vanligtvis krävs intakta är flashminnet (NAND / UFS) och systemchippet (exempelvis Apple A15 / Samsung Exynos m.fl.). På vissa enheter, främst iPhone och iPad, krävs utöver detta även ett intakt EEPROM och NFC-IC för att kunna låsa upp telefonen.

Rädda data från telefon

Board-swap erbjuder vi enbart för dataräddning. Dels eftersom att materialkostnaden blir ganska hög, men även för att det fungerande logikkortet ofta behöver ytterligare enhetsspecifika komponenter (exempelvis basband) för att bli en fullt fungerande telefon. Med det sagt gör vi alltid vårt bästa för att hålla kostnaden nere, så långt det är möjligt försöker vi använda oss av begagnade men fungerande logikkort.

Vill ni veta mer om vad vi kan erbjuda när det gäller dataräddning eller önskar få tillbaka dina bilder, sms eller kontakter, tveka inte att höra av er direkt här på hemsidan eller på 033 – 340 30 30.

Kan jag skicka in min telefon och surfplatta till er?

Det fungerar utmärkt att skicka in era enheter till oss – faktum är att när det kommer till dataräddning är inskick det vanligaste tillvägagångssättet. Enklast skapar ni ett ärende på sidan här och kan sedan välja att skicka telefonen / surfplattan med antingen egen fraktsedel eller med en av våra.

När allt är klart för retur skickas enheten åter via DHL till ditt närmsta ombud där du kan hämta ut den med giltig ID-handling.

Vad kostar det att rädda min data?

Utan att först se enheten är det svårt att uppskatta exakt kostnad, men vi har alltid helt kostnadsfri analys och ni får alltid ett prisförslag innan vi debiterar något. Önskar ni inte gå vidare med dataräddningen debiteras enbart eventuella fraktkostnader. 

Vilka modeller tar ni emot?

Generellt sett har vi bättre utrustning och mer kompetens för de största tillverkarna så som Apple och Samsung men vi arbetar med samtliga modeller av telefoner och surfplattor på den svenska marknaden. En fördel med att ha varit med länge är att vi har stor erfarenhet av både de senaste modellerna, men även de äldre och mer udda. Utöver Apple och Samsung har vi utrustning för bland annat Acer, ASUS, CAT, Google Pixel, LG, Lenovo, Motorola, Nokia / Microsoft, OnePlus, Oppo, Sony, Xiaomi och ZTE.

Hur lång tid tar det?

Tidsåtgången beror på hur komplext felet är. Vid enklare och vanligare fel kan vi ofta återkoppla med ett kostnadsförslag inom en till två arbetsdagar från att vi tagit emot enheten. I mer extrema fall där vi behöver beställa hem komponenter och delar som inte finns inom Sverige kan det ta upp till ett par veckor innan allt är klart för retur. 

Hur betalar jag?

Betalning sker vanligtvis med 30-dagars faktura efter sedvanlig kreditupplysning, men vi har även möjlighet att skicka en betallänk för kortbetalning eller Swish. Vid fysiskt uthämtande i butik finns även möjlighet till direktbetalning med betalkort.

Låser ni upp telefonen om jag glömt min lösenkod?

Vi arbetar tyvärr inte med upplåsning av telefoner utan enbart med att rädda information på enheter där du har tillgång till lösenkoden.

Hur får jag min data levererad?

Vi erbjuder flera olika metoder för leverans av datan beroende på vad som ska räddas, enhetens skick och vad som passar bäst för dig.

Vanligtvis läser vi ur en krypterad säkerhetskopia från telefonen eller surfplattan till ett USB-minne. Säkerhetskopian kan du sedan ladda in i en ny enhet. I många fall fungerar din telefon eller surfplatta felfritt efter reparation och då finns datan även här.

Önskar du att vi plockar fram specifik information ur säkerhetskopian kan vi även hjälpa till med detta, både för inläsning i en ny telefon eller i format som går att öppna på en dator. Om du enbart är i behov av vissa delar så som meddelanden, kontakter eller bilder så kan vi lägga dessa separat i format som passar bra att öppna i en dator.

Vi har även möjlighet att skapa en länk för nedladdning av informationen och i vissa fall kan vi även ordna så att den laddas upp på ditt iCloud-konto eller liknande molntjänster.

Sekretess

Vi garanterar att ingen data från kunds egendom förs vidare från oss till tredje part. Önskas separat sekretessavtal, NDA, kan detta upprättas.

Tveka inte att kontakta oss!

Har ni frågor, stora som små, tveka inte att kontakta oss. Vi finns här för er!

Rädda data från surfplatta