Flexgate – MacBook Pro

Flexgate - MacBook Pro

Även om vi främst arbetar med elektroniken i telefoner och surfplattor händer det att vi tar oss an mer avancerade reparationer på andra typer av enheter.

Något vi stött på många gånger är MacBooks av 13 och 15 tums storlek som har problem med bakgrundsbelysningen på LCD-panelen. Detta visar sig oftast genom att man inte har någon bild alls på datorn, trots att den är igång. Allt som oftast kommer felet smygandes och datorn kan under perioder fungera med skärmen halvt öppnad/uppfälld.

De modeller som vanligtvis riskerar drabbas av ”flexgate” är Apple MacBook Pro 13″ och 15″ tillverkade mellan 2016 och 2017 (A1708, A1706, A1707).

Orsaken till problemet är att den väldigt tunna flexkabeln för bakgrundsbelysningen (VLED) till bildskärmen är något för kort. Detta gör att kabeln i vissa fall slits ut i förtid och att bilden på skärmen försvinner.

Det finns flera metoder för att åtgärda detta, allt från att byta ut hela displayen till att laga enskilda ledarbanor. Den metod vi använder oss av och den som i branschen brukar anses vara bäst, är att man skarvar och förlänger kabeln så att problemet inte ska uppstå igen.

Kostnad för denna typ av reparation ligger idag på 1999:- inkl moms med ett års garanti och arbetet går på ett par timmar.